TIPS – SPAGHETTI CARBONARA MED GRÖNSAKER

TA KLASSISK PASTA TILL EN NY NIVÅ

 

De enklaste italienska klassikerna lyser upp i januarimörkret. Ta ditt vanliga recept till en ny nivå med några nävar vintergrönt, och gör kroppen nästan lika gott som själen. 

 

Ingredienser:

 

Räcker till en rejäl måltid för två.

 

- 200 g spaghetti

- 100 g gröna blad (grönkål, spenat eller svartkål)

- 1 ägg + 1 extra äggula

- 50 g parmesanost

- 150 g pancetta i kuber*

 

Valfria tillägg:

 

- 1 tsk vitlöksolja 

- 1/2 tsk rostade chiliflingor

 

*Ingen pancetta? Använd sidfläsk.

 

Gör så här:

 

1. Fyll en stor kastrull med vatten och låt koka upp. 

2. Hacka dina grönsaker i lagom stora bitar, doppa dem i det kokande vattnet, fiska upp dem med en hålslev, en tång eller lite fingerfärdigt arbete med en spatel. 

3. Koka spaghettin enligt anvisningarna på förpackningen. 

4. Medan pastan kokar, riv parmesanosten fint. 

5. Knäck ditt ägg i en skål, tillsätt den extra äggulan, två tredjedelar av osten, lite nymalen svartpeppar, och vispa sedan ordentligt med en gaffel. Ställ åt sidan.

6. Stek pancettan i 4 - 5 minuter på medelvärme i din största stekpanna (den ska rymma även pastan och grönsakerna om några minuter). 

7. När pastan är färdigkokt, sila den i ett durkslag och spara en rejäl matsked av det stärkelserika pastavattnet. 

8. Häll den avrunna spaghettin och matskeden med pastavattnet över pancettan. 

9. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt grönsakerna, ägget och ostblandningen och blanda tills all pasta är täckt. 

10. Häll upp i skålar och toppa med resten av osten.

 

Tips:

 

För en rikare smak, droppa några droppar vitlöksolja över varje portion, eller tillsätt rostade chiliflingor för att skruva upp hettan lite. Eller både och.