DEN ENDA MARINADEN DU NÅGONSIN KOMMER BEHÖVA

Inget slår att bjuda in gänget på grillfest i sommar.

Inget slår att bjuda in gänget på grillfest i sommar. Men ska du stå och svettas i köket medan dina vänner smuttar iskall Coke i trädgården? Aldrig! Sätt på ett förkläde – du måste se ut som en riktig kock, eller hur? – sätt igång grillen och låt den här enkla, one-size-fits-all-marinaden förhöja smaken på vilket kött, fisk eller grönt du än väljer.

 

Ingredienser:

1/2 citron

5 ansjovisfiléer

2 vitlöksklyftor 

2 msk extra virgin olivolja 

nymalen svartpeppar

 

Räcker till fyra stekar, kotletter, kycklingbröst eller motsvarande.

 

Gör så här:

 

Skär citron i klyftor, plocka ur eventuella synliga kärnor och pressa ur saften i en stor glasskål eller ännu bättre, en mixer.

Tillsätt olivolja och krydda med nymalen peppar (salt behövs inte – ansjovisen är tillräckligt salt i sig).

Skala vitlöksklyftorna och hacka dem så fint som möjligt tillsammans med ansjovisen. Om du inte använder mixer, mosa dem till en pasta med en gaffel (eller en mortel) så att de inte bränner fast på grillen.

Mixa eller blanda alla ingredienser riktigt väl tills marinaden är så slät som det bara går.

Häll i en skål – en zip-lock-påse går också bra – och tillsätt ditt val av kött, fisk eller grönsaker.

Täck med plastfolie och låt marinera i 30 minuter för fisk, skaldjur och grönsaker och två timmar, eller till och med över natten, för kyckling, nötkött, fläsk eller lamm.

Grilla som vanligt, se till att allt är genomstekt och frestas inte att återanvända överbliven marinad på tillagat kött.

 

Tips:

 

Lyft smaken 

 

Greppa en rejäl handfull persilja eller timjan, ta bort de hårda kvistarna, hacka bladen så fint du kan och tillsätt i din marinad för att addera extra sommarfräschör.